Címlap

Implantáció

Az implantátumokkal az elvesztett fogakat tudjuk pótolni. Az implantátumot a csontba téve az összenõ a csonttal és ott megszilárdul. Ezek után az implantátumra lehet pótolni a fogat. 

Az ember fogait az alveoluscsont veszi körül, ez felel a fog rögzítéséért. A fogat rengeteg kis szalag rögzíti az alveolushoz, mely szalagok a gyökér felszínérõl az alveolusfalhoz húzódnak. Ha egy fogat eltávolítunk, akkor az alveolust alkotó csont elkezd pusztulni mivel megszûnt a folyamatos inger ami a szalagokon keresztül a csontot érte - ugyanúgy, mint ahogy az ûrhajósok csontja is fokozatosan leépül az ûrben levõ súlytalanság okozta "izominger szegénység" miatt. Egy idõ után az a helyzet is elõállhat, hogy az implantátum behelyezéséhez már nincs elég hely.

Manapság a titánból készült csavarimplantátumok a legelterjedtebbek. Általában 3-4 hónap (alsó állcsont) vagy 5-6 hónap (felsõ állcsont) elég ahhoz, hogy az implantátum annyira rögzüljön, hogy terhelni lehessen, hogy fogat lehessen reá pótolni. A teljes rögzüléshez hosszabb idõ, kb. egy év szükséges.

Az implantáció menete

Általában helyi érzéstelenítésben történik. Az implantáció területérõl lefejtjük az ínyszövetet, feltárjuk a csontot.


Speciális fúrókkal elkezdjük a csontban kialakítani az implantátum helyét. Speciális készülék kell ehhez a mûvelethez, mivel a csont nagyon érzékeny a hõhatásokra, könnyen károsodik. Ezért folyamatos hûtés alatt, kis, állandó fordulatszámmal fúrunk. A fúró olyan, hogy ha erõsebben nyomjuk, akkor is tartja a beállított fordulatszámot, nem lassul le! Elõször egy kisebb, vékonyabb fúróval megadjuk a behelyezés irányát és mélységét.


Majd további fúrókkal pontosan kialakítjuk az implantátumnak megfelelõ üreg szélességét és alakját. Az implantátum fajtájától függõen még egy menetvágó mûveletet is kell végeznünk. Egyes implantátumok önvágó csavarmenettel rendelkeznek, ezért ezeknél ez a folyamat kimarad. A menetvágás természetesen a "sima" felszínû implantátumoknál sem szükséges.


Végül behelyezzük a csavarimplantátumot és visszavarrjuk a lefejtett ínyszövetet. A varratokat egy hét múlva eltávolítjuk, ezalatt begyógyulnak a vágásnyomok. A behelyezett implantátum pontosan kell illeszkedjen a csontüregbe - csak ebben az esetben fog szilárdan rögzülni.


A gyógyulási fázis után, amikor sikeresen rögzült az implantátum a csontba, felszabadítják az implantátum tetejét és egy fejrészt rögzítenek rá. Erre a fejrészre ezután fogják elkészíteni a pótlást.